Æg på menuen

Æg er en af de fødevarer, som ofte – til tider ubevidst – er på menuen hele dagen. Æg smager skønt i sig selv, eksempelvis blødkogt til brunchbordet, men æg egner sig ligeledes godt som tilsætning til andre retter indenfor både det salte og søde køkken. 

Æg er en praktisk fødevare i begge køkkener og har alsidige egenskaber. Æg kan emulgere, jævne, binde og hæve.  I det salte køkken anvendes æg for eksempel som bindemiddel i fars, da æg samler ingredienserne i massen, og æg stivner ved opvarmning. Æg kan også emulgere og binde væsker som olie og eddike, således at man hurtigt og let selv kan lave en dejlig mayonnaise til frokostbordet.

I det søde køkken anvendes æg ofte som jævning i desserter, eksempelvis chokolademousse, da æg stivner massen.  Sådan får en dessert en tykkere og mere cremet konsistens. Vil man bage, kan æg med fordel anvendes i blandt andet kagedej og brød som hævemiddel. Under piskning eller omrøring binder ægget luft. Dette fremmer hævningen og er med til at gøre bagværket let, lækkert og luftigt.