Grønkål – en sund spise

I Danmark har vi en lang tradition for at spise grønkål. De første haver hed kålgårde, og det var her vi dyrkede den uundværlige grønkål - dronningen over alle kålsorter. Den knejser højt med hovedet, vel vidende at den alene besidder det højeste indhold af kalcium og C-vitamin blandt kålsorterne og er indehaver af den længste gastronomiske historie i landet. Grønkålen har været konsumeret i umådelige mængder vinteren over her i landet, fordi den tåler kulden, ja ligefrem holder af at stå der på marken og skrutte sig, mens den bliver sødere og sødere i smagen (grønkål når først sin fulde smagsaroma, når den har fået frost).

De fleste danskere forbinder imidlertid grønkål med en tung melklistersovs, hvori der er kommet hakket grønkål. Dette kalder vi så for grønlangkål - måske fordi der gerne må gå lang tid mellem de gange, man skal spise omtalte ret, fulgt af brune kartofler og den obligatoriske skinke med sennep.

Det må vi gøre noget ved – spis mere kål!

 

GRØNKÅL er et værdifuldt supplement til den danske vinterkost. Læg eventuelt friske, skyllede grønkålsblade i let tillukkede poser eller bokse i køleskabet, så skal de blot ribbes før brug til stuvning, i salatskålen eller til ristning på panden.

SÆSON: Oktober - februar.

NÆRINGSINDHOLD: Indeholder A- og C-vitamin samt kalcium.

ENERGIINDHOLD: 306 kJ pr. 100 g.

KOSTFIBRE: 3,8 g pr. 100 g.

 

TRE HURTIGE FACTS OM GRØNKÅL

  1. Grønkål er frostresistent – den pumper saltholdig vand ud i bladene. Herved bliver saltkoncentrationen i bladene høj, og cellerne sprænger ikke i frostvejr.
     
  2. Grønkålen høstes med hånden. Badene brækkes af inde ved stænglen – de ederste blade først.

  3. 62% af dansk grønkål dyrkes økologisk (kilde: Landbrugsstyrelsen 2018)