Gratinerede knivmuslinger

med Vesterhavsost / 4 personer

Ingredienser:

2 kg knivmuslinger
2 dl hvidvin
2 dl vand
2 hakkede skalotteløg
4 fed finthakkede hvidløg
Olivenolie
½ dl æblecidereddike
250 g blødt smør
100 g fintreven Vesterhavsost
½ bundt finthakket kruspersille
1 økologisk citron (skal og saft)
100 g pankorasp

Fremgangsmåde: 

Tjek om muslingerne er friske ved at give dem et tryk. Kassér de muslinger, som ikke reagerer på dette ved at lukke sig helt ­sammen. Vask muslingerne grundigt i koldt vand. 

Skalotteløg og halvdelen af hvidløget svitses i olivenolie i en gryde. Det skal blot have lidt varme og må ikke tage farve. Hvidvin, vand og æblecidereddike tilsættes og bringes i kog. 

Herefter lægges muslingerne i, der lægges låg på, og der skures lidt ned for varmen. Damp muslingerne i 4-5 minutter. Ryst ­gryden et par gange undervejs. Muslingerne er nu færdige. Lukkede muslinger kasseres. Kog lagen ind til én deciliter.

Tag muslingerne ud af skallen, soignér dem, skær ­kødet i mundrette stykker og kom det tilbage i skallen. 

Pisk smørret med håndmixer, så det ­bliver lyst og luftig. Vend herefter Vesterhavsost, persille og den anden halvdel af hvidløget i. Smag til med fintreven citronskal, citronsaft samt salt og peber. Tilsæt raspen. 

Læg muslingerne i et ildfast fad og fordel gratineringssmør og lage over muslingerne. Tænd grillen i ovnen, sæt ­muslingerne ind og lad dem gratinere, til de er flot gyldne. 

Servér evt. en blandet salat og godt brød til muslingerne.